Οι συχνές ερωτήσεις περιλαμβάνουν

 

 

Αισθάνομαι συνέχεια κουρασμένος, τι μπορώ να κάνω; 

_____

Εάν αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένος το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να του περιγράψετε τι αισθάνεστε. Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές καταστάσεις και ενδέχεται να οφείλεται σε παθολογικές ή μη περιπτώσεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να εργάζεστε υπερβολικά πολλές ώρες ενδεχομένως χωρίς αναγνώριση των προσπαθειών σας ή σε μια δουλειά που δε σας προκαλεί ενδιαφέρον και δεν έχει προοπτικές. Το αποτέλεσμα είναι να χάνετε το κίνητρό σας αλλά να εξακολουθείτε να εργάζεστε πολλές ώρες. Στην περίπτωση αυτή, ίσως να πάσχετε από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης. Μπορεί όμως η κόπωσή σας, να οφείλεται στις πολλές ώρες εργασίας που κάνετε το τελευταίο διάστημα αλλά δεν είναι κάτι περισσότερο από μια εξάντληση, η οποία με την κατάλληλη περίοδο ξεκούρασης να ξεπεραστεί. Αν είστε αθλητής, η κόπωσή σας μπορεί να οφείλεται στις παρατεταμένες ώρες προπόνησης, που δε σταθμίζονται σωστά με τις απαραίτητες ώρες ξεκούρασης. Η μη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προπόνηση και την ξεκούραση θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση πιο επίμονης κόπωσης και ίσως και στο σύνδρομο αθλητικής εξουθένωσης. 

Εάν νοσείτε από μια χρόνια πάθηση, όπως για παράδειγμα ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος του πάρκινσον, εγκεφαλικό, ινομυαλγία ή αν έχετε (ή είχατε) καρκίνο, τότε η κόπωσή σας μπορεί να είναι σύμπτωμα της πάθησης αυτής ή της θεραπείας της. Εάν περάσατε κάποια βαριά ίωση η οποία έχει ξεπεραστεί, αλλά σας έχει μείνει η κόπωση, τότε ενδεχομένως να πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις που μπορούν να προσδιορίσουν την πιθανή ύπαρξη του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης

 

Υπάρχει κάποιο τεστ που να κάνει τη διάγνωση του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ);

_____

Όχι, δεν υπάρχει ακόμα κανένα τεστ απεικόνισης, αιματολογικό ή άλλο που να μπορεί να διαγνώσει το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Η διάγνωση γίνεται με αποκλεισμό άλλων παθήσεων για τις οποίες γίνονται αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να κάνει τη διάγνωση του ΣΧΚ. 

 

Πώς μπορεί να μου γίνει η διάγνωση του Σύνδρόμου Χρόνιας κόπωσης;

_____

Υπάρχουν διάφορα διεθνή διαγνωστικά κριτήρια, βάση των οποίων ο ιατρός σας θα κάνει τη διάγνωση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η διάγνωση του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία περιλαμβάνει τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα και τη σύγκριση των συμπτωμάτων σας με τα διεθνή κριτήρια. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή διαγνωστικό τεστ που να μπορεί να προσδιορίσει άμεσα το σύνδρομο.​

 

Πόσοι άνθρωποι έχουν Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ);

_____
Υπολογίζεται ότι 0.8% του πληθυσμού νοσεί από ΣΧΚ. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά πιστεύεται ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αμερικανοί και 250 χιλιάδες Άγγλοι έχουν Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα επιδημιολογικές μελέτες που να μας δίνουν το ποσοστό του ΣΧΚ. 

 

Υπάρχει θεραπεία για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ);

_____
Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία που να αντιμετωπίζει άμεσα το ΣΧΚ. Ωστόσο, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα και βοηθώντας τον ασθενή μπορεί να υπάρξει βελτίωση αυτών καθώς και της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής. Η Θεραπεία Βαθμιαίας Άσκησης είναι μια από τις δύο προτεινόμενες θεραπείες για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου. 

 

Η Δρ. Μιχαηλίδου έχει πολυετή εργασιακή εμπειρία ως φυσικοθεραπεύτρια, ειδικός στη Θεραπεία Βαθμιαίας Άσκησης, σε εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας τόσο στο Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, όσο και στη χρόνια κόπωση που είναι αποτέλεσμα άλλων παθήσεων, όπως ο καρκίνος. Με τη γνώση και την εμπειρία της μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το σύμπτωμα της χρόνιας κόπωσης και τα δευτερογενή προβλήματα που δημιουργεί, ανεβάζοντας σταδιακά το επίπεδο των δραστηριοτήτων σας. 

 

Μπορώ να κάνω επιπλέον άλλες θεραπείες;

_____

Η βιβλιογραφία δε διαθέτει ακόμα επαρκείς ενδείξεις ότι οι συμπληρωματικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές για το ΣΧΚ και για το λόγο αυτό, δε συνιστώνται.  Όμως, κάποιοι άνθρωποι με ΣΧΚ  βρίσκουν χρήσιμες τις συμπληρωματικές θεραπείες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους.

 

Τα συμπληρώματα διατροφής θα με βοηθήσουν;

_____

Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για τη χρήση των διατροφικών συμπληρωμάτων - όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, συνένζυμο Q10, μαγνήσιο κτλ ή πολυβιταμινών και μετάλλων - για τα άτομα με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Έτσι δεν χρειάζεται να συνταγογραφούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της συγκεκριμένης πάθησης. Όμως, μερικά άτομα με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης τα θεωρούν χρήσιμα για τη διαχείριση κάποιων συμπτωμάτων τους. Αν υπάρχει έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών τότε αυτά πρέπει να συμπληρώνονται, όπως θα γινόταν και σε κάθε άνθρωπο, κατόπιν συμβουλών του γιατρού και του διατροφολόγου. 

 

Πώς μπορώ να αποφύγω τον κύκλο ανόδου / καθόδου στις δραστηριότητές μου;

_____

Όπως σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει υπάρχουν μέρες που η κόπωσή σας είναι περισσότερο έντονη από άλλες φορές και δε μπορείτε να κάνετε σχεδόν τίποτα εκείνες τις ημέρες. Άλλες μέρες πάλι, αισθάνεστε κάπως καλύτερα και κάνετε περισσότερα πράγματα. Βέβαια ίσως μετά από μια τέτοια καλή μέρα, όπου έχετε κάνει αρκετές δραστηριότητες, τότε μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι την άλλη μέρα αισθάνεστε χειρότερα. Αυτό είναι γνωστό ώς ο κύκλος ανόδου και καθόδου των δραστηριοτήτων σας. 

 

Με τη βοήθεια της Δρ. Μιχαηλίδου και χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της Θεραπείας Βαθμιαίας Άσκησης, θα μάθετε τρόπους με τους οποίους να αντιμετωπίζετε αλλά και να αποφεύγετε τον κύκλο ανόδου / καθόδου των δραστηριοτήτων σας και της ενέργειάς σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ύπαρξη του κύκλου αυτού δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα και καθυστερεί ουσιαστικά την πρόοδο. Έτσι η αντιμετώπισή του είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη βελτίωση της κατάστασή σας. 

 

Τι θα συμβεί αν κανείς δε με πιστεύει;

_____

Είναι πιθανό φίλοι αλλά και μέλη της οικογένειάς σας να μη σας πιστεύουν, όταν μιλάτε για τα συμπτώματά σας. Αυτό μπορεί να συμβεί και με επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών σας. Πολλοί γιατροί ίσως δεν είχαν διδαχθεί σχετικά με το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης ή είναι διστακτικοί να κάνουν τη διάγνωση επειδή ή δεν το αναγνωρίζουν ως πάθηση ή θεωρούν ότι αυτό δε θα σας βοηθήσει. 

Έτσι είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε ειδικούς γιατρούς με γνώση στην διάγνωση του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης. Ακόμη και όταν η κόπωση αποτελεί το σύμπτωμα σε μια πάθηση, όπως ο καρκίνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις μπορεί κάποιοι επαγγελματίες υγείας ή άτομα του περιβάλλοντός σας, να μη θεωρήσουν ότι αυτό το σύμπτωμα είναι σημαντικό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Αφού έχετε επισκεφτεί τον ειδικό γιατρό, στη συνέχεια είναι απαραίτητο να δείτε και άλλους επαγγελματίες υγείας που κατέχουν ειδική εκπαίδευση και εμπειρία στη θεραπεία των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης και της χρόνιας κόπωσης. 

Η Δρ. Μιχαηλίδου έχει πολυετή εργασιακή εμπειρία ως φυσικοθεραπεύτρια, ειδικός στη Θεραπεία Βαθμιαίας Άσκησης, σε εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας τόσο στο Σύνδρομου Χρόνιας Κόπωσης όσο και στη χρόνια κόπωση που είναι αποτέλεσμα άλλων παθήσεων όπως ο καρκίνος. Με τη γνώση και την εμπειρία αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα που σας προκαλεί η χρόνια κόπωση και τα δευτερογενή προβλήματα της, ανεβάζοντας σταδιακά το επίπεδο των δραστηριοτήτων σας. 

 

Μπορούν οι άνθρωποι με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ) να συνεχίζουν να εργάζονται;

_____
Ναι, κάποιοι άνθρωποι με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης συνεχίσουν να εργάζονται. Η παραμονή στην εργασία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αλλά και τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εργασίας. Τα συμπτώματα στους ασθενείς με ΣΧΚ κυμαίνονται από ήπια, όπου οι ασθενείς είναι σε θέση να εργάζονται, σε μέτρια, με τους ασθενείς να μπορούν να εργαστούν αλλά με μερική απασχόληση και τέλος, σε αυτούς που δεν μπορούν να εργαστούν καθόλου. Γενικότερα, ειναι σωστό να ενθαρρύνονται οι ασθενείς να παραμείνουν στην εργασία τους, όταν αυτό είναι δυνατό, γιατί έτσι εξακολουθούν να έχουν αυτοεκτίμηση και οικονομική ασφάλεια.

 

Μέσω της Θεραπείας Βαθμιαίας Άσκησης, θα έχετε την ευκαιρία να κουβεντιάσετε ένα πρόγραμμα με τη Δρ. Μιχαηλίδου, που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε στην εργασία σας ή να γυρίσετε σε αυτή με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. 

Τι μπορώ να κάνω για το θυμό, την ενοχή και τους φόβους που προκλήθηκαν από την χρόνια πάθησή μου;

_____

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μια χρόνια πάθηση, αναπτύσσουν συναισθήματα θυμού, για αυτό που τους έχει συμβεί, φόβου, για το τί πρόκειται να τους συμβεί, όμως συχνά και ενοχής, απέναντι στους εαυτούς τους αλλά και στους φίλους και συγγενείς τους. Εάν έχετε τέτοια συναισθήματα, ή κάποια άλλα που σας προβληματίζουν, τότε συζητήστε τα με τον ειδικό. Γενικότερα, οι περίοδοι θλίψης που διαρκούν μια ή δύο μέρες είναι φυσιολογικές, αλλά οι παρατεταμένοι περίοδοι με αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν προβλήματα. Έτσι, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια, επειδή η κατάθλιψη που συνυπάρχει με μια χρόνια πάθηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής. Για να μπορέσετε να βελτιωθείτε σωματικά είναι σημαντικό να βελτιωθείτε και συναισθηματικά. Η επιλογή του ειδικού θεραπευτή για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών σας προβληματισμών είναι πρωτεύουσας σημασίας, αφού πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει τις επιπτώσεις των συμπτωμάτων της πάθησής σας, με επίκεντρο την κόπωση, τόσο στην ψυχική όσο και τη σωματική σας υγεία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2016 by Christina Michailidou. All rights reserved.