Σύντομο βιογραφικό

_____

Η Δρ. Χριστίνα Μιχαηλίδου είναι φυσικοθεραπεύτρια, ειδικός στη Θεραπεία Βαθμιαίας Άσκησης. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλωματος και μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Κατέχει πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση ασθενών με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και χρόνια κόπωση που οφείλεται σε άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η ινομυαλγία. Έχει εργαστεί για χρόνια σε ειδικές κλινικές για τη θεραπεία της χρόνιας κόπωσης στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο King’s College και στο Royal Free, καθώς και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Έχει συμμετάσχει στην εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών υγείας γύρω από τη Θεραπεία Βαθμιαίας Άσκησης για την καταπολέμηση της χρόνιας κόπωσης.

Η Δρ. Μιχαηλίδου έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στον γυναικολογικό καρκίνο στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου και διαθέτει εκτενή εμπειρία και σαφή αντίληψη για τη δημιουργία και εκπόνηση επιστημονικής έρευνας. Έχει συμμετάσχει ως κλινική φυσικοθεραπεύτρια στη μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, δημοσιεύει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και οργανώνει επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα. Από το 2014 ασχολείται και με την εκπαίδευση, όπου διδάσκει μαθήματα φυσικοθεραπείας.

Περισσότερα από την ίδια τη Δρ. Μιχαηλίδου

_____

Γεννήθηκα στην Καβάλα όπου και μεγάλωσα με όμορφα παιδικά χρόνια, δίπλα στη θάλασσα, γεμάτα από εξωσχολικές δραστηριότητες.  Ασχολήθηκα για πολλά χρόνια με την κολύμβηση και συμμετείχα σε διάφορους αγώνες μεταξύ των οποίων και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Έκανα ενόργανη γυμναστική για 6 χρόνια και βόλλεϋ για 3. Μου άρεσε πολύ ο παραδοσιακός χορός και  έκανα το πρώτο μου ταξίδι, στο εξωτερικό, σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην ηλικία των 12 ετών. Υπήρξα καλή μαθήτρια και στα 16 μου πήγα στο Λονδίνο σε κολλέγιο για 1 μήνα για να παρακολουθήσω μαθήματα Αγγλικών, αλλά και για να αποκτήσω εμπειρία από τη ζωή σε μια πολυπολιτισμική και γρήγορων ρυθμών πόλη. Λάτρεψα αυτή την εμπειρία και αρκετά χρόνια αργότερα μετακόμισα σε αυτή την πόλη.

 

Οι σχολικές εξετάσεις της τρίτης λυκείου με οδήγησαν στην σχολή της νοσηλευτικής. Παρακολούθησα μαθήματα για ένα εξάμηνο αλλά η φυσικοθεραπεία ήταν αυτό που ήθελα να κάνω περισσότερο. Έτσι, δύο χρόνια αργότερα μπήκα στη σχολή Φυσικοθεραπείας της Θεσσαλονίκης από όπου και πήρα το πτυχίο μου το 1998. Προς το τέλος των σπουδών μου αντιλαμβανόμουν ότι ήθελα να επεκτείνω τις  γνώσεις μου και έτσι το 1999 πήγα στο Λονδίνο. Πήρα το Μάστερ μου στην Νευροαποκατάσταση  (MSc in Neurorehabilation) το 2001. Η ζωή μου στο Λονδίνο ξεκίνησε με τον σκοπό να είναι παροδική, αλλά οι επιστημονικές και επαγγελματικές ευκαιρίες την έκαναν να διαρκέσει 15 χρόνια!

 

Κατάλαβα γρήγορα ότι η έρευνα ήταν κάτι που με ενδιέφερε πολύ και έτσι αποφάσισα να προχωρήσω στις σπουδές μου κάνοντας ένα διδακτορικό. Κατάφερα να πάρω υποτροφία από το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών (Engineering and Physical Sciences Research council – EPSRC). Ξεκίνησα την έρευνά μου στον τομέα της Μηχανικής Θεραπευτικής Ιππασίας για άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού και παιδιά με εγκεφαλική παράλυση,  ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το 2006 η μελέτη μου επιλέχθηκε, μαζί με άλλες δύο, να παρουσιαστεί στην Βασίλισσα την Αγγλίας, Ελισάβετ Β’, η οποία επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Brunel University, στο οποίο φοιτούσα. Η εμπειρία της προετοιμασίας, η παρουσίαση και  η γνωριμία μου με τη Βασίλισσα είναι κάτι που θα με ακολουθεί για πάντα με αναμνήσεις χαράς και υπερηφάνειας που σβήνουν το άγχος που προϋπήρχε. Όπως συμβαίνει συχνά σε έρευνες στην εκπλήρωση της δικής μου παρουσιάστηκαν αρκετά λειτουργικά προβλήματα και έπρεπε να πάρω σημαντικές αποφάσεις. Το να εγκαταλείψω το διδακτορικό μου δεν ήταν για μένα επιλογή. Αποφάσισα λοιπόν να αλλάξω το θέμα του, παρόλο που είχα ήδη εκπληρώσει το 60-70% της έρευνάς μου, υλικό το οποίο έχω ακόμη στη διαθεσιμότητά μου. Η δημιουργία μιας νέας έρευνας αποδείχθηκε μια εμπειρία κουραστική μεν, αλλά δημιουργική. Το νέο θέμα είχε και πάλι να κάνει με την κάκωση νωτιαίου μυελού, αλλά η έρευνα περιελάμβανε ασθενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η πολυπολιτισμική αυτή μελέτη υπήρξε μια ευκαιρία να επεκτείνω τις γνώσεις μου γύρω από τη διαφορετικότητα αλλά και τα σημεία σύγκλισης των ανθρώπων, που παρόλες τις πολιτιστικές τους διαφορές τους ενώνει μια κοινή πάθηση.  

Τη διαφορετικότητα των ανθρώπων τη γνώρισα έντονα και στον επαγγελματικό μου χώρο. Παράλληλα με τις σπουδές μου δούλευα σε διάφορες δουλειές μεταξύ των οποίων κοντά σε παιδιά με μαθησιακές και κινητικές δυσκολίες  για 7 χρόνια. Όμως, η δουλειά που στιγμάτισε τη μέχρι τώρα καριέρα μου ήταν η ενασχόλησή μου με το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και τη Θεραπεία Βαθμιαίας Άσκησης. Το 2006 ξεκίνησα να δουλεύω ως φυσικοθεραπεύτρια έρευνας στη μεγαλύτερη, εώς σήμερα, έρευνα στον κόσμο για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, την έρευνα PACE. Η εκπαίδευσή μου περιείχε αυστηρά κριτήρια και κράτησε πολλούς μήνες . Το ενδιαφέρον μου και η αγάπη μου για το συγκεκριμένο αντικείμενο μεγάλωνε χρόνο με το χρόνο. Η έρευνα PACE ολοκληρώθηκε το 2009 και τα αποτελέσματά της, θετικά για τη Θεραπεία Βαθμιαίας Άσκησης, έχουν ήδη δημοσιευτεί. Εργάστηκα σε δύο νοσοκομεία του Λονδίνου (Maudsley Hospital τμήμα του King’s Health  Partners και Royal Free Hospital) για τους σκοπούς της έρευνας. Μετά το τέλος της παρέμεινα ως κλινική φυσικοθεραπεύτρια, ειδικός στη Θεραπεία Βαθμιαίας Άσκησης και στη χρόνια κόπωση στο τμήμα έρευνας και θεραπείας για τη Χρόνια κόπωση (Chronic Fatigue Research and Τreatment Unit) του  King’s College Hospital.  Έμεινα στη θέση αυτή για 8 χρόνια μέχρι την παραίτησή μου, με σκοπό την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Αυτή, υπήρξε η δυσκολότερη παραίτησή μου μέχρι σήμερα, αφού η αγάπη μου για αυτή τη δουλειά υπήρξε μεγάλη. Από το 2012 δούλευα και ως ελεύθερος επαγγελματίας ταξιδεύοντας ανά το Ηνωμένο Βασίλειο για να βλέπω ασθενείς με χρόνια κόπωση και χρόνιο πόνο.

 

Με την ολοκλήρωση του διδακτορικού μου και παράλληλα με τη δουλειά μου στο νοσοκομείο και το ελεύθερο επάγγελμα, ξεκίνησα το μετά-διδακτορικό μου σ’ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου, το University College London (UCL).  Ασχολήθηκα με τον καρκίνο των ωοθηκών στο Ινστιτούτο Γυναικολογικής Υγείας (Institute for Women’s Health). Με την ολοκλήρωση του μετα-διδακτορικού μου πήρα άλλη μία σημαντική απόφαση, να επιστρέψω στην Ελλάδα. Έτσι στα τέλη του καλοκαιριού του 2014 επέστρεψα, μετά από πολλά χρόνια, στη γεννέτειρά μου, την Καβάλα.

 

Η προσαρμογή στη ζωή μου πίσω στην Ελλάδα έγινε σταδιακά μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι εμπειρίες τόσο οι επαγγελματικές όσο και οι προσωπικές με βοήθησαν μέχρι τώρα να επαναπροσδιορίσω τους στόχους μου. Με την επιστροφή μου στην Καβάλα δίδαξα ώς καθηγήτρια φυσικοθεραπείας σε δύο δημόσια ΙΕΚ της πόλης. Παρόλο που είχα μια μικρή διδακτική εμπειρία στην Αγγλία, αυτή η συνεχής καθημερινή τριβή με τη διδασκαλία και τους μαθητές μου πρόσφερε παραιτέρω σημαντικές γνώσεις.

 

Οι επαφές μου με την Αγγλία, τόσο σε Ακαδημαϊκό όσο και σε κλινικό επίπεδο, συνεχίζονται δίνοντάς μου την ευκαιρία να εξακολουθώ να συνεργάζομαι για την παραγωγή επιστημονικών δημοσιεύσεων και τον σχεδιασμό ερευνών. Η αγάπη μου για την κλινική φυσικοθεραπεία και την έρευνα παραμένουν μεγάλες. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου εστιάζεται στη Θεραπεία Βαθμιαίας Άσκησης και στο Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης ή χρόνιας κόπωσης από αίτια όπως ο καρκίνος ή χρόνιες παθήσεις όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η νόσος του Πάρκινσονς και άλλες. Η πολυετής εμπειρία μου και η συνεχή εκπαίδευσή μου σε αυτόν τον τομέα μου παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια για να θεωρούμαι ειδικός στον τομέα αυτό.

 

Ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω, στη χώρα μου την Ελλάδα, ασθενείς με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης ή χρόνια κόπωση από άλλα αίτια (π.χ καρκίνο, ρευματοειδή αρθρίτιδα κτλ) με τη χρήση της Θεραπείας Βαθμιαίας Άσκησης. Είμαι ενδεχομένως από τους ελάχιστους θεραπευτές, αν όχι η μοναδική φυσικοθεραπεύτρια στη χώρα, που έχω εκπαιδευτεί σε αυτή την ειδικότητα και η μοναδική Ελληνίδα που συμμετείχε στην μεγαλύτερη παγκοσμίως έρευνα γύρω από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Άλλος ένας σκοπός μου, είναι η έρευνα της χρόνιας κόπωσης στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε πολύ αρχικά, για την ώρα, επίπεδα.

 

Είμαι πιστοποιημένη φυσικοθεραπεύτρια του Chartered Society of Physiotherapy του Ηνωμένου Βασιλείου και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Είμαι μέλος του Chartered Physiotherapists in Mental Health του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εκπαίδευσή μου, η εξειδίκευσή μου και τα χρόνια εμπειρίας μου στη χρήση της Θεραπείας Βαθμιαίας Άσκησης στο Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και στη χρόνια κόπωση γενικότερα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να μπορώ να βοηθήσω άτομα με τις παθήσεις αυτές.  

 

Copyright © 2016 by Christina Michailidou. All rights reserved.