Dr.Christina Michaildou,Physiotherapist, PhD, MSc
Specialist in Graded Exercise Therapy
Specialist in Chronic Fatigue Syndrome and Chronic Fatigue after other conditions
For immediate consultation call (+30) 6932 120 562

Θεραπεία
_____
Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ), γνωστό ως και Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ), παραμένει αγνώστου αιτιολογίας. Οι μελέτες γύρω από τα αίτια του πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για το τι ακριβώς το προκαλεί. Έτσι, η αντιμετώπιση του ΣΧΚ/ΜΕ γίνεται με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται. Υπάρχουν μελέτες που αφορούν τη χορήγηση φαρμάκων και ορμονών που όμως έχουν δείξει μικρά ή καθόλου αποτελέσματα και σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικές παρενέργειες. Ακόμη, έχουν υπάρξει μελέτες με ανοσολογικές και αντιϊκές θεραπείες. Οι μελέτες αυτές είχαν, σε πολλές περιπτώσεις, χαμηλή ποιότητα έρευνας και μικρά δείγματα ασθενών.
Tο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου [1] συμπεραίνει ότι οι έρευνες που έχουν γίνει για τη χορήγηση βιταμινών, μεταξύ αυτών ενέσιμης βιταμίνης Β12, βιταμίνης C, μαγνησίου και άλλων, δεν είναι επαρκείς και δε χρειάζεται να χορηγούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων στο ΣΧΚ/ΜΕ.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας τονίζει τη σημασία της έγκαιρης διαχείρισης των συμπτωμάτων, της σωστής διάγνωσης, και της συνεργασίας με τα άτομα με ΣΧΚ/ΜΕ για το χειρισμό της κατάστασης. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η παροχή συμβουλών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων δε θα πρέπει να καθυστερήσει, περιμένοντας τη διάγνωση. Οι συμβουλές θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στα συγκεκριμένα συμπτώματα που παρουσιάζει το άτομο με χρόνια κόπωση και να στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στην καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες.
Tο ινστιτούτο προτείνει δύο είδη θεραπείας για το ΣΧΚ/ΜΕ [1]:
1) τη Θεραπεία Βαθμιαίας Άσκησης (Graded Exercise Therapy) και
2) τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (Cognitive Behavioural Therapy).
μόνο από κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή με εμπειρία στο ΣΧΚ/ΜΕ [1].Για περισσότερες πληροφορίες για την ΘΒΑ πατήστε εδώ. Η Θεραπεία Βαθμιαίας Άσκησης (ΘΒΑ) είναι η χρήση τακτικής άσκησης και φυσικής δραστηριότητας που έχει ως σκοπό να βοηθήσει τα άτομα που νοιώθουν κόπωση, να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να μειώσουν τις δυσκολίες στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Χρησιμοποιούνται τεχνικές που βασίζονται σε πρωτόκολλο θεραπείας [2] με στόχο την αντιμετώπιση των περιορισμών που οφείλονται στο ΣΧΚ/ΜΕ. Η ΘΒΑ ξεκινάει με λίγες δραστηριότητες, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά, χωρίς να προκαλούν αύξηση των συμπτωμάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά μεθοδικών βημάτων για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται από κοινού με το θεραπευτή και τον ασθενή [2,3,4]. Το ινστιτούτο τονίζει ότι η ΘΒΑ θα πρέπει να παραδείδεται
Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μια τεκμηριωμένη ψυχολογική θεραπεία, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές παθήσεις όπως καρδιακά προβλήματα και διαβήτης. Είναι μια θεραπεία συνεργασίας, με στόχο τη μείωση του επιπέδου των συμπτωμάτων που συνδέονται με την πάθηση. Στο ΣΧΚ/ΜΕ η θεραπεία αυτή αποτελείται συνήθως από 12 -16 συνεδρίες. Η ΓΣΘ δεν υπονοεί ότι τα συμπτώματα του ατόμου με χρόνια κόπωση είναι ψυχολογικά ή "κατασκευασμένα στο μυαλό τους" [1]. Η θεραπεία αυτή θεωρεί το ΣΧΚ/ΜΕ αναστρέψιμο και πιστεύει ότι οι γνωστικές απαντήσεις, όπως ο φόβος της ενασχόλησης με δραστηριότητες ή η αποφυγή της δραστηριότητας συμβάλλουν στην αλληλεπίδραση των φυσιολογικών διεργασιών και στη διαιώνιση της κόπωσης. Έτσι, η θεραπεία αυτή χρησιμοποιεί τεχνικές και στρατηγικές με τις οποίες το άτομο αλλάζει την συμπεριφορά του απέναντι στα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης συμβάλλοντας έτσι στη μείωση ή εξάλειψη των φυσικών συμπτωμάτων [2].
Βιβλιογραφία
_____